Ehlers Danlos

Vereniging van Ehlers Danlos

Een paard als spiegel voor de mens

Sporten met EDS: een onderwerp waar we als zebra’s allemaal mee te maken hebben en waarbij we regelmatig tegen onze beperkingen aanlopen. In dit magazine een item over paardrijden, dat zowel een sport is als een hobby: ontspannen en inspannen!

Sommige sporten zijn in meer of mindere mate geschikt voor zebra’s. Paardrijden kan helpen om de ‘core stability’ te vergroten en heeft een positief eff ect op de balans en spiercontrole. Daarnaast is er iets magisch aan de omgang en het werken met paarden. Het kan een grote emotionele steun zijn: een partner die je ‘begrijpt’, waarbij je jezelf kunt zijn, zonder vooroordelen of meningen – precies waar we in de omgang met mensen vaak tegenaan lopen.

Werken met paarden kan een grote emotionele steun zijn

Ik ervaar de tijd met mijn paard echt even als een moment voor mezelf. Een paard functioneert als een spiegel voor de mens: het reageert direct op je eigen gemoedstoestand, waardoor het helpt jezelf bewust te worden van de gevoelens en gedachten die je ervaart. Voor mij is het een alternatieve versie van ‘mindfulness’: het is niets voor niet dat paarden op zoveel manieren ingezet worden voor therapiedoeleinden!

Tegelijkertijd is paardrijden een risicosport. Zelfs als ervaren ruiter met het braafste paard kun je vallen. Ook het opzadelen, poetsen en de stal mesten zijn fysiek zware taken. Een standaard dressuurzadel met beugels, singel (buikriem) et cetera, weegt toch al snel rond de tien kilo. En als je paard een hapje gras langs het pad ziet en ineens besluit naar beneden te duiken, trekt er toch zo’n vijfhonderd kilo aan je arm.

Gelukkig zijn er inmiddels al veel oplossingen om met beperkingen paard te rijden

Gelukkig zijn er inmiddels al veel oplossingen op de markt verkrijgbaar om met beperkingen paard te rijden. Ook is er veel meer aandacht voor het ‘werken’ met paarden in de brede zin van het woord, want er is meer dan ‘erop zitten’. Ik kan zelf met de nodige hulpmiddelen nu nog rijden, maar ik besef heel goed dat dit zomaar op kan houden. Maar dat je fysiek beperkt bent, wil niet zeggen dat paardrijden als sport of hobby niet voor jou geschikt is! In dit artikel deel ik graag wat tips en tricks voor ruiters, ouders die kinderen hebben met EDS en mensen die zich afvragen of paardrijden als sport of hobby voor hen geschikt is.

Zadel

Het gewicht van een zadel kan een uitdaging vormen, maar ook hier zijn mogelijkheden! Er bestaan kunststofzadels die een stuk lichter zijn. Ook zijn er verschillende typen zadels, variërend van ‘zo comfortabel als een stoel’ tot een zadel dat je in een rechte houding dwingt.

Beugels

Hypermobiliteit in knieën en enkels komt veel voor. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel ‘fl ex beugels’ op de markt, waardoor er meer beweging blijft in de gewrichten en je minder last krijgt van ‘stijfheid’. Als je steunzolen gebruikt, is het belangrijk dat je deze ook in je rijlaarzen gebruikt.

Teugels

Het vasthouden van de teugels kan een belasting van je vingers, handen en polsen zijn. Een optie is om te kiezen voor een brace voor handen of polsen. Ook zijn er speciale teugels voor ruiters met een beperking – Alice Reins – en bestaan er ‘hulpteugels’ die je mogelijk kunt inzetten.

Veiligheid

Wellicht het belangrijkste aspect: Hoe maak ik mijn sport zo veilig mogelijk? Ik weet helaas uit ervaring dat eraf vallen, omver gelopen worden of een trap krijgen risico’s zijn als je met paarden omgaat. Met rijden is een cap en een bodyprotector geen overbodige luxe en goede schoenen of laarzen en handschoenen zijn belangrijk. Rijd je dressuur in een rijbak of spring je tijdens bosritten over sloten en boomstammen heen? Het is belangrijk dat het risico in verhouding staat tot je fysieke belastbaarheid.

Het is belangrijk dat het risico in verhouding staat tot je fysieke belastbaarheid.

Naast het rijden zijn er tal van sportrichtingen die je met je paard kunt doen zonder erop te zitten. Denk aan rijden met paard en wagen (mennen), voltige (acrobatiek op een paard), lange lijnen, enzovoorts. Er zijn zelfs mensen die met hun paard wakeboarden, skiën of horseball spelen.

Ondersteuning

Een paard kun je ontzettend veel leren, als je er de tijd voor neemt en professionele ondersteuning hebt. Er bestaat een netwerk van verenigingen en stichtingen die mogelijkheden bieden om je in jouw situatie daarbij te faciliteren. De Federatie Paardrijden Gehandicapten heeft op de website www.verenigingfpg.nl een lijst met aangesloten maneges en stichtingen. Via de Zonnebloem worden er vervoersmogelijkheden aangeboden. De DVB Foundation kan je ondersteunen in de aanschaf van specifi eke producten die je nodig hebt om met je beperking je hobby te kunnen blijven uitoefenen.

Kortom: Werken met paarden is veel meer dan rijden alleen. Er zijn tal van mogelijkheden om met je beperkingen toch te kunnen genieten van de magische connectie tussen mens en paard!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.