Ehlers Danlos

Vereniging van Ehlers Danlos

Wat is het?

EDS staat voor Ehlers-Danlos Syndromen, een verzamelnaam voor een zeldzame groep erfelijke bindweefselafwijkingen. Er zijn dertien verschillende typen benoemd binnen de nieuwste classificering uit maart 2017.
Lees verder

Typen

Per 15 maart 2017 is er een nieuwe indeling van de Ehlers-Danlos syndromen beschikbaar gekomen. Hierbij worden nieuwe criteria gehanteerd, welke hieronder in de tabel vermeld worden.
Lees verder

Diagnose

Syndroom betekent ‘een verzameling van steeds samen voorkomende problemen’. Voordat er een diagnose EDS gesteld wordt hebben de meeste mensen al een lange weg langs artsen en ziekenhuizen afgelegd.
Lees verder

Behandelingen

EDS is een aangeboren aandoening en hierdoor ook niet te genezen. Wel zijn er behandelingen om klachten te beperken, en om te leren hoe je het beste met je klachten om kunt gaan.
Lees verder

HSD vs hEDS

De diagnose hEDS wordt, anders dan bij de andere typen, alleen gesteld op basis van onderstaande criteria. Bij andere typen wordt een vermoedelijke diagnose bepaald op basis van familieanamnese, een bepaald aantal hoofdcriteria en eventuele nevencriteria.
Lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.