Ehlers Danlos

Vereniging van Ehlers Danlos

Het is deze maand Dysautonomia Awareness Month. Patiënten met EDS/HSD hebben vaak Dysautonomie, waarvan het meest voorkomende symptoom chronische vermoeidheid is. Dysautonomie is een wijziging van het autonome zenuwstelsel (sympathisch-vagale onbalans), die automatisch veel belangrijke functies van het lichaam reguleert, zoals hartslag, bloeddruk, temperatuur en ademhaling.

Het regelt de reactie van ‘vechten of rennen’, zoals het geval is bij een aanval, de normale reactie is tachycardie (verhoogde pols), bloeddruk en kracht, maar bij Dysautonomia is de reactie onvoldoende en er is bradycardie (lage pols), een daling van de bloeddruk en een afname van kracht, vermoeidheid en sufheid. Bij sommige ziekten, zoals het EDS, is er ook een storing van het collageenweefsel van de aderwand dat bijdraagt ​​aan de daling van bloeddruk.

Als je meer wilt weten over wat autonome disfunctie en EDS/HSD met elkaar te maken hebben, kun je de video hieronder bekijken. Hierin praat Dr. Alan Hakim over de relatie tussen Dysautonomia en EDS. De video is naar het Nederlands vertaald.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.