Ehlers Danlos

Vereniging van Ehlers Danlos

Algemeen

HSD en EDS kunnen niet worden genezen. Er zijn soms wel behandelingen mogelijk voor de verschillende klachten. De behandeling van de aan HSD en EDS (verdachte) verwante aandoeningen kunnen heel divers zijn. Zo zijn er diverse pijnbehandelingen, diverse therapieën die kunnen helpen en kan het in kaart brengen van de belasting en belastbaarheid zeer waardevol zijn.

Eén van de symptomen van HSD en EDS die behandeld kan worden is pijn. Pijn kan behandeld worden door bijvoorbeeld het gebruik van hulpmiddelen, medicatie, maar ook psychologische begeleiding in het omgaan met pijn is mogelijk.

Ergotherapie

In de basis gaat ergotherapie over het (weer) mogelijk maken van activiteiten die belangrijk zijn. Bijvoorbeeld dagelijkse activiteiten zoals douchen, bewegen of het doen van een hobby. Een ergotherapeut kan op veel verschillende vlakken ondersteunen. Bijvoorbeeld door mee te denken over (kleine) aanpassingen of de inzet van één of meerdere hulpmiddelen (soms in overleg met een arts). Er zijn ook ergotherapeuten die gespecialiseerd zijn op het gebied van handtherapie, prikkelverwerking en/of het in balans brengen van belasting en belastbaarheid.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan ondersteunen in het leren omgaan met klachten. Dit kan op verschillende vlakken zoals het verlichten van fysieke klachten door mobilisatie (het beweeglijk maken van spieren en/of gewrichten) of het gebruik van kinesiotape (elastische tape ter ondersteuning van spieren en gewrichten).

Een fysiotherapeut kan ook begeleiden door middel van oefentherapie om het lichaam van het kind zo sterk mogelijk te houden. Dit zorgt ervoor dat de belastbaarheid van het lichaam niet achteruitgaat of soms ook vooruitgaat. Een ander belangrijk aspect binnen de fysiotherapie is het leren hanteren van grenzen, het is heel waardevol als een kind kan voelen en de omgeving kan zien wat het kind fysiek aankan. Er kan ook aandacht besteed worden aan (zit)houding.

Orthopedisch instrumentmaker

Een orthopedisch instrumentmaker is een specialist in het maken van spalken en braces. Spalken kunnen het lichaam ondersteunen waar en wanneer het nodig is. Hierbij kan gedacht worden aan silversplints voor vingers die erg hypermobiel zijn waardoor handelingen zoals schrijven moeizamer gaan aan spalken voor de enkels of knieën wanneer staan en lopen moeizaam gaat. Het aanmeten van spalken gaat meestal in overleg met een behandelend specialist.

Logopedist

Een logopedist kan ondersteuning bieden bij moeilijkheden in de taal- en spraakontwikkeling, die soms bij HSD of EDS voorkomen. Een logopedist kan ook helpen bij stemproblemen zoals heesheid of keelpijn. Sommige logopedisten zijn gespecialiseerd in slik- en eetproblemen die bij kinderen met HSD en EDS kunnen voorkomen.

Diëtist

Een diëtist kan ondersteunen bij uiteenlopende vragen rondom voeding. Er kan advies gegeven worden over maag- en darmproblemen zoals gastroparese (vertraagde maaglediging), prikkelbare darmsyndroom, MCAS, of verstopping. Er zijn ook diëtisten die gespecialiseerd zijn in voeding bij voedingsintoleranties of allergieën.

Psycholoog

Een psycholoog kan ondersteuning bieden bij het (leren) omgaan met de aandoening, pijn en vermoeidheid. Indien er sprake is van trauma kan een psycholoog ook een trauma behandeling bieden. Wanneer een trauma onbehandeld is, kan dat een negatieve invloed hebben op belastbaarheid. De psycholoog kan ook ingezet worden bij verdenking van of als er sprake is van een vorm van neurodiversiteit bijvoorbeeld ADHD, autisme, hoogbegaafdheid of dyslexie.

Orthopedagoog/generalist

Een orthopedagoog is iemand die zicht bezighoudt met de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Je kunt er terecht met vragen over gedrag, concentratie, opvoeding, neurodiversiteit (zoals ADHD, autisme, hoogbegaafdheid), faalangst, trauma en vraagstukken rondom leren.
Dit kan gelinkt zijn aan school maar ook aan de thuissituatie. Zij kunnen bijvoorbeeld adviezen geven of met het gezin/de school meezoeken naar mogelijkheden (voor ondersteuning) binnen een bijzondere situatie.

Revalidatiearts

De revalidatiearts is een arts die gespecialiseerd is in het omgaan met een chronische aandoening en de aanpassingen die dit vereist. De revalidatiearts zet een behandelplan uit en kan zo nodig ook doorverwijzen naar andere specialisten. Revalidatieartsen kunnen meedenken over het gebruik van hulpmiddelen, school, maar ook behandeling van bijvoorbeeld pijn.

Kinderarts

De kinderarts is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van zieke kinderen.  De behandeling van de kinderarts draagt eraan bij dat een kind zich zo normaal mogelijk kan ontwikkelen en daardoor zo veel mogelijk kind kan zijn.  Een deel van de kinderartsen heeft nog een extra aandachtsgebied zoals kindercardiologie, kindermaag darm en lever arts of kinderlonggeneeskunde.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.