Ehlers Danlos

Vereniging van Ehlers Danlos

Recent is er door een internationaal team van fysiotherapeuten/andere experts een richtlijn uitgebracht voor het diagnosticeren en behandelen van hoog-cervicale instabiliteit (HCI) bij mensen met gegeneraliseerde hypermobiliteit door fysiotherapeuten. De VED heeft dit artikel naar het Nederlands vertaald en samengevat, zodat het beschikbaar is voor Nederlandse patiënten en hun fysiotherapeuten. Het artikel is hier te vinden: Hoog-cervicale-instabiliteit-bij-EDS-en-HSD-1.pdf

Wat is hoog-cervicale instabiliteit (HCI)

HCI is instabiliteit tussen de atlas (C1) en de basis van de schedel (C0) of tussen de atlas (C1) en de axis (C2). Dit eerste heet ook wel atlanto-occipitale instabiliteit (AOI) of craniocervicale instabiliteit (CCI). Het tweede wordt ook wel atlanto-axiale instabiliteit (AAI) genoemd.

Symptomen van HCI

Symptomen van hoog-cervicale instabiliteit kunnen zijn: hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid, misselijkheid, moeite met praten/slikken, problemen met zien, slaapapneu, geheugenproblematiek en meer.

Vaststellen van HCI

Hiervoor moet worden voldaan aan twee criteria, die uitgebreid in het artikel worden beschreven.
Het is belangrijk diagnostiek aan een professional over te laten.

  1. Symptomen zijn passend bij HCI;
  2. Symptomen zijn afhankelijk van nekbeweging of positie (bijvoorbeeld verergering van symptomen bij het draaien van de nek en verminderen bij het dragen van een nekbrace).

Prikkelbaarheid

Een nieuw concept is dat patiënten worden ingedeeld op basis van prikkelbaarheid. Dit hangt af van de ernst van de conditie, hoe snel deze opspeelt en hoe lang symptomen blijven bestaan. De prikkelbaarheid van een patiënt kan wisselen, hoewel hoge prikkelbaarheid waarschijnlijk zeldzaam is.

Behandeling

Behandeling hangt van de ernst van de symptomen en de prikkelbaarheid af, maar wordt uitgebreid besproken in het artikel. Voorbeelden van behandelingen zijn: voorlichting over de aandoening, versterkende oefeningen, ADL-training, ontspanningsoefeningen en het mogelijk kortstondig gebruiken van een nekbrace.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.