Ehlers Danlos

Vereniging van Ehlers Danlos

Het openen van moeilijke medicijnverpakkingen is voor veel consumenten nog steeds een doorn in het oog. Vooral voor mensen met onder andere reuma, MS, ALS, spierdystrofie en artrose levert dit veel problemen op. Dat meldt consumentenprogramma Kassa (BNNVARA) na een rondvraag bij patiënten via vier grote patiëntenorganisaties.

De patiëntenorganisaties zijn kritisch over de moeilijke verpakkingen, omdat het grote gevolgen kan hebben voor patiënten. Zo kunnen pillen niet of te laat ingenomen worden of kunnen medicijnen beschadigd raken. Leden van Stichting ALS Nederland, MS Vereniging, Spierziekten Nederland en de Vereniging van Ehlers Danlos (VED) uiten hun ongenoegen en zorgen.

De Vereniging van Ehlers-Danlos zegt dat zeker de helft van de mensen met Ehlers-Danlos, een erfelijke aandoening van het bindweefsel, problemen ervaart bij het openen van medicijnverpakkingen. Ook Spierziekten Nederland geeft aan dat mensen met weinig spierkracht in hun handen of een slechte fijne motoriek hier grote moeite mee hebben. Volgens Stichting ALS Nederland leiden vooral knijpverpakkingen, zoals oogdruppels, tot grote frustraties. Uit een recente enquête van MS Vereniging Nederland onder 211 leden blijkt dat maar liefst 2 op de 5 vaak problemen ervaart en 38 procent soms. Bij de leden leidt met name de pilstrip tot grote ergernis. Iets meer dan de helft geeft aan dat de pil beschadigd raakt bij het openen.

In 2017 pleite het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) al dat het makkelijker moet worden om geneesmiddelen te openen. Het CBG ziet dat dit nog steeds een dilemma blijft, maar legt de verantwoordelijkheid voor de gebruiksvriendelijkheid neer bij bedrijven. Volgens het college is het echter niet te doen om een medicijnverpakking te ontwikkelen die voor elke patiënt goed bruikbaar is en ook veilig is. “De vele eisen waaraan een verpakking hoort te voldoen, hebben soms een verminderd gebruiksgemak als gevolg.”

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft aan dat gebruikersproblemen aan de orde komen bij de overleggen tussen patiëntenorganisaties, het CBG en VWS. Op de vragen welke stappen er sinds 2019 zijn genomen, ontvangt Kassa geen direct antwoord.

Link artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.